Flightdeck Solutions Forum Index Flightdeck Solutions
Technical Support Forum
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

FLAPS Setup via Sim-A Help Please

 
Post new topic   Reply to topic    Flightdeck Solutions Forum Index -> Sim-Avionics Support
View previous topic :: View next topic  
Author Message
HowardChristian



Joined: 29 Sep 2016
Posts: 57
Location: Sydney

PostPosted: Wed Oct 09, 2019 9:09 am    Post subject: FLAPS Setup via Sim-A Help Please Reply with quote


FLAPS Setup via Sim-A Help Please

Sim-A v1.93
RevolutionSim TQ.
Fight Illusion Flaps Gauge.

I want to setup my Flaps Lever to function via Sim-A & not FSUIPC.
FSUIPC hasn't been reliable for me regarding the Flaps.
Moving the Flaps Lever on my TQ does not change the setting in P3D or in the Server (Main Page or on the bottom of the Flight Controls Tab)

I don't understand the correct method to assign it in Sim-A & would be grateful for some assistance.

1. I can Calibrate it ok in the SysBrd Controller.
But am I supposed to use the SysController, I'm unsure?

2. In SERVER>Aircraft Detail>Flaps Calibration Page.
There are two columns; TRIGGER & DISPLAY. The Trigger is always 16383 & the Display figures change as I move the Flaps in Flighsim.

Should the numbers change for the Trigger also?
I can manually input a number for each Trigger but I'd only be guessing.

3. In the SERVER>Flight Controls>Flight Controls Config1>Special Operations.
Flaps External Checkbox. Should this be Ticked or not?

4. Do I still need to assign it in the FSUIPC Axis & send to Flightsim as a normal axis??

5. I also cannot get my FI Flaps gauge to work but that's a separate issue I can look at after getting the above to work.

Thanks in advance.
Howard.

_________________
Howard C.
B737-800
Back to top
View user's profile Send private message
MarkHastings



Joined: 18 Jan 2006
Posts: 933
Location: UK

PostPosted: Wed Oct 09, 2019 1:54 pm    Post subject: Reply with quote

On P3D we generally assign the Flaps via FSUIPC.

Ensure no flap axis are assigned in the SYSBoard Controllers
Goto P3D > FSUIPC > Axis Assignment

Move the Flap Lever
Check the Axis is detected
Select - "Send Direct to FSUIPC Calibration"
Select "Flaps"

Goto Joystick Calibration
Goto Page 6
Flaps - Press SET
Move the Lever to 40
Press the Right hand SET button
Move the Lever to UP
Press the Left hand SET button

On the Server > Flight Controls > Flight Controls Config 1 tab
Flaps External Checkbox should be OFF


As you move the Flap Lever the TRIGGER value should change immediately and show the lever position value.
As the Flaps extend the DISPLAY value will change.
_________________
Mark Hastings
Software Developer
Sim-Avionics
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
HowardChristian



Joined: 29 Sep 2016
Posts: 57
Location: Sydney

PostPosted: Thu Oct 10, 2019 7:29 am    Post subject: Reply with quote

Thanks Mark,
But no joy. I've followed your instructions but when I move my Lever I get VERY unreliable movement of the Flightsim Flap lever, which represents same in the Server.

In the FSUIPC Axis Tab the numbers move unreliably yet they seem ok on the Flaps Calibration Tab. I know this make no sense but this is what happens. But if do calibrate in SysController instead, the numbers are detected & move reliably.

This was the reason I wanted to try using Sim-A instead. However if you are saying this is not a reliable way either then I'm just a little bit lost.

Btw, the POT used is a Rotary 10k POT. Is this the correct value or should it be a 50k or does the value not really matter much?
_________________
Howard C.
B737-800
Back to top
View user's profile Send private message
MichaelYSSY



Joined: 06 Jan 2015
Posts: 645
Location: Sydney - Australia

PostPosted: Thu Oct 10, 2019 1:37 pm    Post subject: Reply with quote

Howard

Did you try selecting FILTER option on flap Axis Calibratin page in FSUIPC?

Michael
_________________
SSTD 737, SA 737 v1.961
P3D 4.5 FSUIPC 5.152
Back to top
View user's profile Send private message
HowardChristian



Joined: 29 Sep 2016
Posts: 57
Location: Sydney

PostPosted: Fri Oct 11, 2019 12:44 am    Post subject: Reply with quote

Hi Michael,
No I didn't, but I will give that a try.
Exactly what does it filter out. Is it meant to remove spikes ?
_________________
Howard C.
B737-800
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Flightdeck Solutions Forum Index -> Sim-Avionics Support All times are GMT - 5 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group